Boekentips voor de herfst
In de herfst vind ik het altijd heerlijk om te lezen. Vooral als het buiten waait en regent vind ik het extra cosy om binnen kaarsen aan te steken en met een kopje thee, een goed boek en een warme deken op de bank plaats te nemen. Maar wat zijn nu fijne boeken om te lezen in de herfst? Hieronder mijn boekentips voor de donkere dagen.
Tonke Dragt – De Zevensprong
Een jeugdboek uit de jaren 70, maar eentje die mijn leeslust nog meer heeft aangewakkerd als kind. Nu, als volwassene, vind ik het nog steeds een heerlijk boek om te lezen. Een spannend verhaal dat prettig leest. Ideaal als je in een leesdip zit!
Frans van der Steg is de meester van de vijfde klas. Hij vertelt zijn leerlingen avonturen die hij zogenaamd zelf heeft beleefd. De kinderen geloven er geen woord van, maar ze luisteren vol spanning. Op een dag kan Frans niets verzinnen. Daarom zegt hij dat hij wacht op een brief met een opdracht. En 's avonds, met een bliksemflits en een donderslag, komt die brief binnenwaaien!
Is het een grap van de kinderen?
Frances Hodgson Burnett – De geheime tuin (The Secret Garden)
Een prachtig verhaal over vriendschap en verwondering in het Engeland van het begin van de twintigste eeuw. Sfeervol en mooi geschreven. Een klassieker voor iedereen van 10 jaar of ouder.
Mary staarde naar het roestige ding in haar handen. Een sleutel. ‘Misschien lag hij daar wel tien jaar begraven,’ fluisterde ze. ‘Misschien is hij wel van de tuin!’
Ze mocht overal komen, hadden ze gezegd, alleen niet in die ene kamer, en in die ene tuin. Maar Mary hoort geluiden, in de kamer. Inbeelding, zeggen ze. En: verboden!
Over de muur van de geheime tuin ziet Mary steeds dezelfde vogel vliegen. Mary houdt niet van verboden en ook niet van geheimen…
Kan zij de geheimen ontrafelen?
Anthony Doerr – Als je het licht niet kunt zien (All the Light We Cannot See)
Dit is één van de mooiste boeken die ik heb gelezen. Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en is op een hele menselijke en mooie manier geschreven. Het heeft ook een Pulitzerprijs gewonnen. De reden dat ik hem opneem in een herfstleeslijst is dat dit boek met aandacht gelezen moet worden, je moet ervoor gaan zitten en rustig tot je nemen. Tip: Op 2 november komt er een miniserie uit op Netflix!
De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het Natuurhistorisch Museum, waar hij werkt als curator. Als de nazi's Parijs bezetten vluchten vader en dochter naar het Bretonse Saint-Malo, samen met de grootste en meest waardevolle schat van het museum. In een Duits mijnstadje belandt Werner Pfennig bij de Hitlerjugend en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.
Fantasy en gothic
De herfst is ook een tijd van magie, bovennatuurlijke verschijnselen en het mysterieuze van andere werelden. Dé tijd om een goed spookverhaal of een spannende fantasythriller te lezen. Hieronder drie van mijn vele favorieten.
Erin Morgenstern – Het nachtcircus (The Night Circus)
Mooi en magisch. Het neemt je mee naar het einde van de negentiende eeuw, waar een mysterieus circus opduikt dat als decor dient voor een machtsstrijd en een liefdesverhaal. Een uitstekend beschreven magische wereld.
Achter de oogverblindende façade van trucs en magie van het Cirque des Rêves woedt een hevige strijd tussen de twee jonge illusionisten Celia en Marco. Sinds hun vroegste kindertijd zijn ze door hun leermeesters Hector en Alexander getraind om deel te nemen aan 'een spel' waarin de een de ander moet verslaan om de beste in hun vak te worden. Wat de inmiddels verliefde Celia en Marco niet weten, is dat ze marionetten zijn van de eeuwenoude rivaliteit tussen hun twee mentoren, en dat het circus zal dienen als toneel voor een strijd op leven en dood.
Diane Setterfield – Het dertiende verhaal (The Thirteenth Tale)
Een gotisch spookverhaal in de sfeer van Rebecca van Daphne du Maurier en Jane Eyre van Charlotte Brontë. Vol spanning en sfeer.
Biografe Margaret Lea onderzoekt het verleden van de beroemde schrijfster Vida Winter. Ze hoort over de geheimen van haar jeugd, over de tweeling Emmeline en Adeline en over de familie Angelfield. Al snel blijkt Vida Winters verleden omgeven door geheimen die op het punt staan onthuld te worden.
Susanna Clarke – Jonathan Strange & Mr. Norell
Als je niet terugdeinst voor een dikke pil van ca. 900 blz. in negentiende eeuwse stijl met een magisch verhaal, dan is dit boek voor jou. Een gedetailleerd verhaal met magiërs in 'English society', een schaduwwereld en een kwaadaardige elf. Een bijzonder boek met een goede dosis droge humor, waarin Clarke een wereld creëert waarin magie geaccepteerd is en onderdeel maakt van de academische wereld. Een parel!
Engeland, 1806. In de stad York komt een genootschap van magiërs iedere woensdag van de maand bijeen om gezamenlijk de geschiedenis van de magie in Engeland te bestuderen. Naar de mening van de leden van het genootschap zijn er geen praktiserende magiërs meer in Engeland. Men weet dan nog niet dat de als kluizenaar levende Mr. Norrell weldra zijn gaven als magiër zal openbaren, waarbij hij de stenen standbeelden in de kathedraal van York zal laten spreken en dansen. Mr. Norrell laat zich door het genootschap overhalen om naar Londen te verhuizen, om de regering met zijn gaven bij te staan in haar oorlog tegen Napoleon. Mr. Norrell wordt al snel een gevierd en geliefd societyfiguur met invloed en macht, totdat zijn leerling Jonathan Strange ten tonele verschijnt. Een knappe charmante jongeman met ongekende kwaliteiten…
Deel jouw leestips
Tot zover mijn leestips. Heb jij nog leuke leestips voor de herfst? Laat hieronder een opmerking achter en vertel ons wat jouw favoriete boeken voor de herfst zijn.
Als je nog een leuk cadeau zoekt voor een boekenworm, neem dan een kijkje in de Gift Guide voor de boekenwurm.