Winkelwagen
0 artikelen
Geen producten gevonden. Probeer een zoekterm in enkelvoud, geen verkleinwoord, bijv. schaal i.p.v. schaaltjes...
Verlanglijst
artikelen
U moet ingelogd zijn om deze functie te gebruiken....
Inloggen
Als u een account bij ons heeft, meld u dan aan.
Registreren
Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.
18 Mar 2023

Boeken annoteren, weetjes en tips over deze nieuwe trend

Het annoteren van boeken is een trend die steeds populairder wordt onder lezers en boekenliefhebbers. Het is een manier om je eigen notities en gedachten aan een boek toe te voegen, waardoor het lezen van een boek nog leuker en interactiever wordt.

 

Hoe is de trend ontstaan?

Het annoteren van boeken is eigenlijk een oude praktijk die teruggaat tot de oudheid, toen lezers op perkamenten rollen en manuscripten notities maakten in de marges. In de middeleeuwen en de vroegmoderne tijd was het annoteren van boeken een veel voorkomende praktijk onder geleerden en studenten.

Tegenwoordig is het annoteren van boeken een meer persoonlijke en creatieve activiteit geworden, waarbij lezers notities maken, belangrijke passages markeren, vragen stellen en zelfs tekeningen maken in de marges. Ook is deze activiteit populair geworden door sociale media en online boekenclubs. Veel lezers delen hun annotaties en bespreken hun gedachten en ideeën over boeken op platforms zoals Instagram, Goodreads en TikTok. Dit kan anderen inspireren om ook aantekeningen te maken en hun eigen gedachten en ideeën te delen.

Zelf kwam ik ermee in aanraking door mijn dochter Olivia (15) en haar boekenwurmvrienden en inmiddels zitten mijn boeken vol met kleine post-its.

 

Waarom zou je boeken annoteren?

De voordelen van het annoteren spreken voor zich.

  • Het versterkt je begrip van het boek. Door aantekeningen te maken en passages te markeren, kun je beter begrijpen wat de schrijver probeert over te brengen. Het helpt je om complexe concepten en ideeën te begrijpen en te onthouden en verbanden te leggen tussen personages, thema’s etc.
  • Het is een creatieve uitlaatklep. Je kunt je eigen gedachten en reacties op een boek opschrijven, of het nu gaat om het beschrijven van je emoties of het bedenken van nieuwe ideeën.
  • Het maakt het lezen van een boek interactiever en persoonlijker. Het helpt je om een boek meer te zien dan alleen een verhaal dat je leest. Het wordt een ervaring waarin je je eigen perspectief en ideeën deelt.
  • Het is een geweldige manier om te leren en kan helpen je algemene lees- en schrijfvaardigheden te ontwikkelen. Het kan je leren hoe je kritisch kunt denken, analyseren en evalueren.

 

Hoe kun je het beste boeken annoteren?

Je kunt ervoor kiezen om je aantekeningen en markeringen in het boek zelf te maken of in een apart notitieboekje. Voor beide methodes valt er wat te zeggen en je moet de manier kiezen die het beste bij je past.

 

Notities in het boek zelf

Maak je notities in het boek zelf, zoals Nina hieronder laat zien, dan hoef je daar geen apart boekje voor te gebruiken. Door het gebruik van markers of brushpennen in verschillende kleuren kun je belangrijke passages noteren. Ook wordt het boek voor jou een persoonlijk en waardevol bezit dat je later opnieuw kunt lezen en bekijken. Het wordt een herinnering aan hoe je de wereld zag en wat belangrijk voor je was op dat moment. Het nadeel is wel dat het boek onbruikbaar wordt voor anderen en dat, als je notities niet duidelijk zijn, het voor jouzelf ook moeilijk wordt om het boek op een later moment te lezen.

annotatie-boek

annotatie-boek

 

Notities in een notitieboek

Kies je voor een apart notitieboek, dan blijft je boek onbeschadigd en goed leesbaar voor jezelf en een ander.  Wel moet je steeds een apart notitieboek erbij houden, en dat kan ten koste gaan van je leesflow.

boek-annotatie

Zelf gebruik ik kleine Post-it tabjes om het begin van de bepaalde passages te markeren. Aan het einde van de dag ga ik even zitten met mijn notitieboekje en schrijf ik mijn gedachten op. Niet alleen kun je van het boek genieten zonder al te veel gedoe, maar heb je dan ook een notitieboek vol met de boeken die je hebt gelezen en je notities daarover: je persoonlijke leesdagboek! Om het netjes te houden gebruik ik alleen uitwisbare pennen van Pilot en voor het mooie doe ik dat in de vijftien verschillende Pilot Frixion kleuren.

 

Welke zaken kun je markeren?

Je kunt verschillende dingen markeren in een boek. Hieronder een lijst van de notities die ik zelf maak. Ik gebruik voor elk soort een andere kleur tab.

  • Thema’s
  • Belangrijke momenten in de verhaallijn
  • Quotes
  • Karakterontwikkeling van de personages
  • Zaken die je leuk of grappig vindt
  • Zaken die je niet leuk vindt
  • Passages die kenmerkend zijn voor de schrijfstijl
  • Vragen of opmerkingen
  • Symbolen en beeldspraak
  • Verwijzingen naar de toekomst of het verleden

Meer inspiratie vind je op social media met hashtags als #annotatedbooks #annotations.

 

Als cadeau voor een boekenliefhebber kun je een mooi notitieboekje met een set uitwisbare pennen geven om te beginnen met het annoteren van boeken. Heb je hulp bij het samenstellen van een pakket, schroom dan niet om mij te mailen.

Het annoteren van boeken is een leuke en waardevolle trend die zeker zal blijven groeien. Of je nu studeert, een lezer of een schrijver bent, het annoteren van boeken kan je helpen om jezelf verder te ontwikkelen en meer uit je leeservaringen te halen.

Annoteer jij ook je boeken? Laat hieronder een bericht achter. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring en tips.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter